Monday, February 12, 2018

អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់កាហ្វេ 13 ដោយផ្អែកលើវិទ្យាសាស្រ្ត

ហ្វេពិតជាមានសុខភាពល្អណាស់។
វាត្រូវបានផ្ទុកជាមួយនឹងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនិងសារធាតុចិញ្ចឹមដែលមានប្រយោជន៍ដែលអាចជួយបង្កើនសុខភាពរបស់អ្នក។
ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាអ្នកផឹកកាហ្វេមានហានិភ័យទាបនៃជំងឺធ្ងន់ធ្ងរជាច្រើន។
ខាងក្រោមនេះជាអត្ថប្រយោជន៍ខាងសុខភាព 13 មុខរបស់កាហ្វេដែលត្រូវបានបញ្ជាក់នៅក្នុងការសិក្សារបស់មនុស្ស។

1. កាហ្វេអាចបង្កើនកម្រិតថាមពលនិងធ្វើឱ្យអ្នកកាន់តែឆ្លាតវៃ

កាហ្វេអាចជួយមនុស្សឱ្យអស់កម្លាំងនិងបង្កើនកម្រិតថាមពល ( 1 , 2 ) ។
នេះដោយសារតែវាមាន ភេសជ្ជៈដែលគេហៅថាជាតិកាហ្វេអ៊ីន ដែលជាសារធាតុគីមីដែលត្រូវបានប្រើប្រាស់ជាទូទៅបំផុតនៅក្នុងពិភពលោក ( 3 ) ។
បន្ទាប់ពីអ្នកផឹកកាហ្វេជាតិកាហ្វេអ៊ីនត្រូវបានស្រូបចូលទៅក្នុងចរន្តឈាម។ ពីទីនោះវាធ្វើដំណើរទៅក្នុងខួរក្បាល ( 4 ) ។
នៅក្នុងខួរក្បាលជាតិកាហ្វេអ៊ីនរារាំងសារធាតុសរសៃប្រសាទដែលរារាំងមួយហៅថា Adenosine ។
នៅពេលដែលវាកើតឡើងចំនួននៃសារធាតុបញ្ជូនសរសៃប្រសាទផ្សេងទៀតដូចជា norepinephrine និង dopamine ពិតជាកើនឡើងដែលនាំឱ្យបង្កើនការបាញ់កោសិកាសរសៃប្រសាទ ( 5 , 6 ) ។
ការពិសោធជាច្រើនដែលត្រូវបានត្រួតពិនិត្យលើមនុស្សបង្ហាញថាកាហ្វេជួយធ្វើឱ្យមុខងារនៃខួរក្បាលមានភាពប្រសើរឡើង។ នេះរួមបញ្ចូលទាំងការចងចាំអារម្មណ៍ការប្រុងប្រយ័ត្នកម្រិតថាមពលកម្រិតប្រតិកម្មនិងមុខងារនៃការយល់ដឹងទូទៅ ( 7 , 8 , 9 ) ។
បន្ទាត់ខាងក្រោម: ជាតិកាហ្វេអ៊ីនរាំងខ្ទប់សារធាតុបញ្ជូនសរសៃប្រសាទ inhibitory ក្នុងខួរក្បាលដែលនាំឱ្យមានឥទ្ធិពលរំញោចមួយ។ វាធ្វើអោយប្រសើរឡើងកម្រិតថាមពលអារម្មណ៍និងទិដ្ឋភាពផ្សេងៗនៃមុខងារខួរក្បាល។

កាហ្វេអាចជួយអ្នកដុតខ្លាញ់

តើអ្នកដឹងទេថាជាតិកាហ្វេអ៊ីនត្រូវបានរកឃើញស្ទើរតែគ្រប់ពាណិជ្ជកម្ម បំប៉នជាតិខ្លាញ់ ?
មានហេតុផលដ៏ល្អមួយសម្រាប់ការនោះ ... ជាតិកាហ្វេអ៊ីនគឺជាផ្នែកមួយ សារធាតុធម្មជាតិ តិចតួចបំផុតដែលត្រូវបានគេបង្ហាញឱ្យឃើញដើម្បីជួយដុតបំផ្លាញជាតិខ្លាញ់។
ការសិក្សាជាច្រើនបង្ហាញថាជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចធ្វើបាន បង្កើនអត្រារំលាយអាហារ ពី 3-11% ( 10 , 11) ។
ការសិក្សាផ្សេងទៀតបានបង្ហាញថាជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចបង្កើនការដុតខ្លាញ់បានដល់ទៅ 10% ចំពោះមនុស្សធាត់និង 29% ចំពោះមនុស្សធាត់។ 12 ) ។
ទោះជាយ៉ាងណាវាអាចទៅរួចដែលថាផលប៉ះពាល់ទាំងនេះនឹងបន្ថយនៅក្នុងអ្នកផឹកកាហ្វេរយៈពេលវែង។
បន្ទាត់ខាងក្រោម: ការសិក្សាជាច្រើនបង្ហាញថាជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចបង្កើនការដុតខ្លាញ់នៅក្នុងរាងកាយនិងបង្កើនអត្រារំលាយអាហារ។

3. ជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវដំណើរការរាងកាយ

ជាតិកាហ្វេអ៊ីនរំញោចប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទដែលបង្កឱ្យវាបញ្ជូនសញ្ញាទៅកោសិកាខ្លាញ់ដើម្បីបំបែកខ្លាញ់ក្នុងរាងកាយ ( 13 , 14 ) ។
ប៉ុន្តែជាតិកាហ្វេអ៊ីនក៏បង្កើនកំរិត Epinephrine (Adrenaline) នៅក្នុងឈាម ( 15 , 16 ) ។
នេះគឺជាអ័រម៉ូនប្រយុទ្ធឬហោះហើរដែលត្រូវបានរចនាឡើងដើម្បីធ្វើឱ្យរាងកាយរបស់យើងត្រៀមខ្លួនសម្រាប់ការធ្វើលំហាត់ប្រាណខ្លាំងក្លា។
ជាតិកាហ្វេអ៊ីនធ្វើឱ្យកោសិកាខ្លាញ់បំផ្លាញខ្លាញ់ក្នុងខ្លួនហើយបញ្ចេញជាតិខ្លាញ់ទៅក្នុងឈាមដោយសារអាស៊ីតខ្លាញ់ដោយឥតគិតថ្លៃនិងធ្វើឱ្យវាមានប្រេង ( 17 , 18 ) ។
មានផលប៉ះពាល់ទាំងនេះវាមិនមែនជារឿងគួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលទេដែលឃើញថាជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចធ្វើបាន កែលម្អការអនុវត្តរាងកាយ ដោយ 11-12%, ជាមធ្យម ( 20 , 29 ) ។
ដោយសារតែនេះវាសមហេតុផលដើម្បីឱ្យមានកាហ្វេដ៏ខ្លាំងមួយអំពីពាក់កណ្តាលម៉ោងមុនពេលអ្នកឈានដល់ការហាត់ប្រាណ។
បន្ទាត់ខាងក្រោម: ជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចបង្កើនកម្រិត adrenaline និងបញ្ចេញអាស៊ីតខ្លាញ់ពីជាលិកាខ្លាញ់។ វាក៏នាំទៅរកការរីកចំរើនគួរឱ្យកត់សម្គាល់ផងដែរនៅក្នុងការបំពេញការងារ។

មានសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗនៅក្នុងកាហ្វេ

កាហ្វេច្រើនជាងទឹកខ្មៅ។ សារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើននៅក្នុងសណ្តែកកាហ្វេធ្វើឱ្យវាក្លាយជាភេសជ្ជៈចុងក្រោយ។
មួយកាហ្វេតែមួយនៃកាហ្វេមាន ( 21 ):
  • Riboflavin (វីតាមីន B2): 11% នៃ RDA ។
  • Pantothenic Acid (វីតាមីន B5): 6% នៃ RDA ។
  • ម៉ង់ហ្គាណែសនិងប៉ូតាស្យូម: 3% នៃ RDA ។
  • ម៉ាញ៉េស្យូមនិងនីស៊ីស៊ីន (B3): 2% នៃ RDA ។
បើទោះបីជានេះមិនដូចជាកិច្ចព្រមព្រៀងដ៏ធំមួយ, មនុស្សភាគច្រើនកំពុងផឹកច្រើនជាងមួយពែងក្នុងមួយថ្ងៃ។ ប្រសិនបើអ្នកផឹក 3-4, បន្ទាប់មកបរិមាណទាំងនេះបន្ថែមលឿន។
ចំនុចខាងក្រោម: កាហ្វេមានសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា Riboflavin, Pantothenic Acid, Manganese, ប៉ូតាស្យូម, Magnesium និង Niacin ។

កាហ្វេអាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2

ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 គឺជាបញ្ហាសុខភាពដ៏មហិមាដែលបច្ចុប្បន្នកំពុងធ្វើឱ្យមនុស្សប្រមាណជា 300 លាននាក់នៅទូទាំងពិភពលោករងទុក្ខវេទនា។
វាត្រូវបានសម្គាល់ដោយជាតិស្ករនៅក្នុងឈាមខ្ពស់នៅក្នុងបរិបទនៃភាពធន់ទ្រាំអាំងសូលីនឬអសមត្ថភាពក្នុងការបញ្ចេញអាំងស៊ុយលីន។
ដោយមូលហេតុខ្លះអ្នកផឹកកាហ្វេមានសារៈសំខាន់ណាស់ កាត់បន្ថយការប្រឈម នឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។
ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថាអ្នកដែលផឹកកាហ្វេច្រើនបំផុតមានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺនេះពី 23% ទៅ 50% ។ ការសិក្សាមួយបង្ហាញពីការថយចុះខ្ពស់ដល់ 67% 22 , 23 , 24 , 25 , 26 ) ។
យោងតាមការស្រាវជ្រាវដ៏ធំមួយដែលបានមើលលើទិន្នន័យពីការសិក្សាចំនួន 18 ជាមួយនឹងមនុស្សសរុប 457.922 នាក់កាហ្វេរៀងរាល់ថ្ងៃត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 7% 27 ) ។
ការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនបានបង្ហាញថាអ្នកផឹកកាហ្វេមានហានិភ័យទាបក្នុងការមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ដែលជាជំងឺធ្ងន់ធ្ងរដែលប៉ះពាល់ដល់មនុស្សប្រមាណជា 300 លាននាក់នៅទូទាំងពិភពលោក។

6. កាហ្វេអាចការពារអ្នកពីជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរនិងជំងឺវង្វេង

ជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរគឺជាជំងឺដែលទាក់ទងនឹងជំងឺសរសៃប្រសាទទូទៅបំផុតនិងជាបុព្វហេតុចម្បងនៃជំងឺវង្វេងនៅទូទាំងពិភពលោក។
ជម្ងឺនេះជារឿយៗប៉ះពាល់ដល់មនុស្សដែលមានអាយុលើសពី 65 ឆ្នាំ។
ជាអកុសលមិនមានការព្យាបាលដែលគេស្គាល់សម្រាប់ជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរទេ។
ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយមានរឿងជាច្រើនដែលអ្នកអាចធ្វើដើម្បីការពារជំងឺនេះពីការបង្ហាញនៅកន្លែងដំបូង។
នេះរួមបញ្ចូលទាំងជនសង្ស័យធម្មតាដូចជា បរិភោគអាហារដែលមានសុខភាពល្អ និងហាត់ប្រាណប៉ុន្តែការផឹកកាហ្វេអាចមានប្រសិទ្ធភាពផងដែរ។
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថាអ្នកផឹកកាហ្វេអាចកាត់បន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺ Alzheimer រហូតដល់ 65% ។ 28 , 29 ) ។
បន្ទាត់ខាងក្រោម: អ្នកផឹកកាហ្វេមានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរដែលជាមូលហេតុចម្បងនៃជំងឺវង្វេងនៅទូទាំងពិភពលោក។

7. ជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺផាកឃីនសាន់

ជម្ងឺផាកឃីនសាន់គឺជាជម្ងឺ neurodegenerative ទូទៅទី 2 បន្ទាប់ពីជំងឺ Alzheimer ។
វាបណ្តាលមកពីការស្លាប់នៃកោសិកាសរសៃប្រសាទដែលផលិតដោយ dopamine នៅក្នុងខួរក្បាល។
ដូចគ្នានឹងជំងឺអាល់ហ្សៃមឺរមិនមានការព្យាបាលដែលគេស្គាល់ទេដែលធ្វើឱ្យវាកាន់តែសំខាន់ដែលផ្តោតលើការការពារ។
នៅក្នុងការសិក្សាអ្នកផឹកកាហ្វេមានហានិភ័យទាបក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺផាកឃីនសាន់ដោយបន្ថយហានិភ័យពី 32-60% ( 30 , 31 , 32 , 33 ) ។
ក្នុងករណីនេះវាហាក់ដូចជាជាតិកាហ្វេអ៊ីនដែលវាបណ្តាលឱ្យមានប្រសិទ្ធភាព។ មនុស្សដែលផឹក decafមិនមានការថយចុះហានិភ័យនៃផាកឃីនសុន ( 34 ) ។
អ្នកស្រាវជ្រាវ បានរកឃើញថាអ្នកផឹកកាហ្វេអាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺ Parkinson រហូតដល់ 60% ដែលជាជំងឺដែលមិនធម្មតាបំផុតទី 2 ។

8. កាហ្វេហាក់ដូចជាមានប្រសិទ្ធភាពការពារនៅលើថ្លើម

ថ្លើមគឺជាសរីរាង្គដ៏អស្ចារ្យមួយដែលនាំមកនូវមុខងារសំខាន់រាប់រយនៅក្នុងខ្លួន។
ជំងឺទូទៅមួយចំនួនជះឥទ្ធិពលយ៉ាងសំខាន់ទៅលើថ្លើមរួមមានជំងឺរលាកថ្លើមជំងឺថ្លើមខ្លាញ់និងជំងឺផ្សេងៗទៀត។
ភាគច្រើននៃជម្ងឺទាំងនេះអាចនាំឱ្យមានជំងឺមួយដែលគេហៅថាជម្ងឺក្រិនថ្លើមដែលថ្លើមត្រូវបានជំនួសភាគច្រើនដោយជាលិកាស្គម។
កាហ្វេអាចការពារប្រឆាំងនឹងជម្ងឺក្រិនថ្លើម។ មនុស្សដែលផឹក 4 ឬច្រើនជាងនេះ កាហ្វេក្នុងមួយថ្ងៃមានគ្រោះថ្នាក់ទាបជាង 80% ( 35 , 36 , 37 ) ។
បន្ទាត់ខាងក្រោម: អ្នកផឹកកាហ្វេមានហានិភ័យទាបក្នុងការវិវត្តទៅជាជម្ងឺក្រិនថ្លើមដែលអាចបណ្តាលមកពីជំងឺជាច្រើនដែលប៉ះពាល់ដល់ថ្លើម។

9. កាហ្វេអាចប្រឆាំងនឹងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តនិងធ្វើឱ្យអ្នកសប្បាយចិត្ត

ជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តគឺជាជំងឺផ្លូវចិត្តធ្ងន់ធ្ងរដែលបណ្តាលអោយគុណភាពជីវិតធ្លាក់ចុះ។
វាជារឿងធម្មតាដែលមិនគួរឱ្យជឿហើយប្រហែល 4,1% នៃប្រជាជនអាមេរិកបច្ចុប្បន្នជួបនឹងលក្ខណៈវិនិច្ឆ័យសម្រាប់ជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
នៅក្នុង ការស្រាវជ្រាវរបស់សាកលវិទ្យាល័យ Harvard ដែល ត្រូវបានចេញផ្សាយនៅឆ្នាំ 2011 ស្ត្រីដែលផឹកកាហ្វេចាប់ពី 4 ពែងឡើងទៅក្នុងមួយថ្ងៃមានការថយចុះហានិភ័យនៃការចុះខ្សោយ 20% 38 ) ។
ការសិក្សាមួយផ្សេងទៀតជាមួយនឹងមនុស្ស 208.424 នាក់បានរកឃើញថាអ្នកដែលផឹកកាហ្វេ 4 ពែងឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយថ្ងៃគឺមាន 53% ហាក់ដូចជាមិនធ្វើអត្តឃាត ( 39 ) ។
បន្ទាត់ខាងក្រោម: កាហ្វេហាក់ដូចជាបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តនិងអាចបន្ថយហានិភ័យនៃការធ្វើអត្តឃាត។

អ្នកផឹកកាហ្វេមានហានិភ័យទាបនៃប្រភេទមួយចំនួននៃជម្ងឺមហារីក

ជំងឺមហារីកគឺជាមូលហេតុនៃការស្លាប់ឈានមុខគេលើពិភពលោកហើយវាត្រូវបានសម្គាល់ដោយការរីកចម្រើននៃកោសិកានៅក្នុងខ្លួន។
កាហ្វេហាក់ដូចជាការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកពីរប្រភេទមហារីកថ្លើមនិងមហារីកពោះវៀនធំ។
មហារីកថ្លើមគឺជាមូលហេតុនាំមុខគេទី 3 នៃការស្លាប់ដោយសារជំងឺមហារីកនៅក្នុងពិភពលោកខណៈពេលដែលមហារីកពោះវៀនធំនិងរន្ធគូថស្ថិតនៅលំដាប់ទី 4 40 ) ។
ការសិក្សាបានបង្ហាញថាអ្នកផឹកកាហ្វេមានការថយចុះហានិភ័យនៃមហារីកថ្លើមរហូតដល់ 40% 41 ,42 ) ។
ការសិក្សាមួយលើមនុស្ស 489706 នាក់បានរកឃើញថាអ្នកដែលផឹកកាហ្វេ 4-5 ពែងក្នុងមួយថ្ងៃមានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ (colorectal) ដល់ទៅ 15% 43 ) ។
បន្ទាត់ខាងក្រោម: មហារីកថ្លើមនិងមហារីកពោះវៀនធំគឺជាមូលហេតុទី 3 និងទី 4 ដែលនាំអោយមានមរណភាពនៅទូទាំងពិភពលោក។ អ្នកផឹកកាហ្វេមានការថយចុះហានិភ័យទាំងពីរ។

11. កាហ្វេមិនបណ្តាលឱ្យកើតជំងឺបេះដូងនិងអាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលនោះទេ

វាត្រូវបានគេអះអាងថាកាហ្វេអ៊ីនអាចបង្កើនសម្ពាធឈាម។
នេះគឺជាការពិតប៉ុន្តែឥទ្ធិពលគឺតូច (3-4 មម / ហ។ ក) ហើយជាធម្មតាវាទៅឆ្ងាយប្រសិនបើអ្នកផឹកកាហ្វេជាទៀងទាត់ ( 44 , 45 ) ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយផលប៉ះពាល់អាចបន្តកើតមានលើមនុស្សមួយចំនួនដូច្នេះសូមចងចាំថាប្រសិនបើអ្នកមានសម្ពាធឈាមកើនឡើង ( 46 , 47 ) ។
ការស្រាវជ្រាវត្រូវបានលើកឡើងថាការស្រាវជ្រាវមិនគាំទ្រជំនឿមិនត្រឹមត្រូវដែលថាកាហ្វេបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ( 48 , 49 ) ។
ការពិតមានភស្តុតាងមួយចំនួនដែលថាស្ត្រីដែលផឹកកាហ្វេមានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង (50 ) ។
ការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនក៏បង្ហាញផងដែរថាអ្នកផឹកកាហ្វេមានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល 20% 51 , 52 ) ។
បន្ទាត់ខាងក្រោម: កាហ្វេអាចបណ្តាលឱ្យកើនឡើងសម្ពាធឈាមតិចតួចដែលជាធម្មតាថយចុះតាមពេលវេលា។ អ្នកផឹកកាហ្វេមិនមានការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូងនោះទេប៉ុន្តែការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលបន្តិច។

12. កាហ្វេអាចជួយឱ្យអ្នករស់នៅបានយូរ

ដែលបានផ្តល់ឱ្យថាអ្នកផឹកកាហ្វេមានតិចតួចបំផុតដើម្បីទទួលបានជំងឺជាច្រើនវាធ្វើឱ្យយល់ថា កាហ្វេអាចជួយអ្នករស់បានយូរ ។
មានការសិក្សាស្រាវជ្រាវមួយចំនួនដែលបង្ហាញថាអ្នកផឹកកាហ្វេមានការថយចុះហានិភ័យនៃការស្លាប់។
ក្នុងការសិក្សាធំពីរធំ ៗ , ការផឹកកាហ្វេត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃការស្លាប់ដល់ទៅ 20% ចំពោះបុរសនិងការថយចុះហានិភ័យនៃការស្លាប់របស់ស្ត្រីចំពោះស្ត្រីក្នុងចន្លោះពី 18-24 ឆ្នាំ (26%) ។ 53 ) ។
ប្រសិទ្ធភាពនេះហាក់ដូចជាខ្លាំងក្លាខ្លាំងចំពោះអ្នកជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ។ ក្នុងការសិក្សាមួយ, អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមដែលផឹកកាហ្វេមានការថយចុះហានិភ័យនៃការស្លាប់ 30% អំឡុងពេលសិក្សា 20 ឆ្នាំ ( 54 ) ។
បន្ទាត់ខាងក្រោម: ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថាអ្នកផឹកកាហ្វេរស់នៅបានយូរនិងមានការថយចុះហានិភ័យនៃការស្លាប់មុនអាយុ។

កាហ្វេគឺជាប្រភពដ៏សំខាន់នៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងរបបអាហារលោកខាងលិច

ចំពោះអ្នកដែលញ៉ាំចំណីអាហារលោកខាងលិចស្តង់ដារកាហ្វេអាចជាអាហារដែលមានសុខភាពល្អបំផុត។
នេះដោយសារតែកាហ្វេមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មច្រើន។
ការពិតការសិក្សាបង្ហាញថាមនុស្សភាគច្រើនទទួលបាន សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មច្រើនជាងពីកាហ្វេ ច្រើនជាងផ្លែឈើនិងបន្លែ ... រួមបញ្ចូលគ្នា ( 55 , 56 , 57 ) ។
កាហ្វេគឺជាភេសជ្ជៈដែលមានសុខភាពល្អបំផុតនៅលើភពផែនដី។ រយៈពេល។
អត្ថបទអាហាររូបត្ថម្ភផ្អែកលើភស្តុតាងពីអ្នកជំនាញរបស់យើងនៅអាហារូបត្ថម្ភរបស់អាជ្ញាធរ

No comments:

Post a Comment