តើអ្វីទៅជាកាហ្វេ?
មនុស្សគ្រប់គ្នាទទួលស្គាល់គ្រាប់កាហ្វេលីងប៉ុន្តែអ្នកប្រហែលជាមិនស្គាល់រោងចក្រកាហ្វេពិតប្រាកដទេ។

ដើមកាហ្វេត្រូវបានគេកាត់បន្ថយរយៈពេលខ្លីដើម្បីអភិរក្សថាមពលនិងជំនួយក្នុងការប្រមូលផលប៉ុន្តែអាចកើនឡើងដល់កម្ពស់ខ្ពស់ជាង 9 ម៉ែត្រ។ ដើមឈើនីមួយៗត្រូវបានគ្របដណ្តប់ដោយស្លឹកបៃតងនិងស្លឹកដែលរីកធំធាត់ទល់មុខគ្នាទៅវិញទៅមក។cherries កាហ្វេដុះនៅតាមបណ្តោយសាខា។ ដោយសារតែវាដុះនៅក្នុងវដ្តបន្ត, វាមិនធម្មតាទេដែលឃើញផ្កា, ផ្លែឈើពណ៌បៃតងនិងផ្លែឈើទុំក្នុងពេលដំណាលគ្នានៅលើមែកតែមួយ។
វាត្រូវចំណាយពេលជិតមួយឆ្នាំសម្រាប់ការរីកលូតលាស់របស់ cherry បន្ទាប់ពីការចេញផ្កាជាលើកដំបូងនិងប្រហែល 5 ឆ្នាំនៃការលូតលាស់ដើម្បីឈានដល់ការផលិតផ្លែពេញលេញ។ ខណៈដែលរុក្ខជាតិកាហ្វេអាចរស់នៅរហូតដល់ 100 ឆ្នាំពួកវាជាទូទៅមានផលិតភាពខ្ពស់បំផុតរវាងអាយុ 7 និង 20 ឆ្នាំ។ ការថែទាំត្រឹមត្រូវអាចរក្សានិងបង្កើនទិន្នផលរបស់វាក្នុងរយៈពេលប៉ុន្មានឆ្នាំអាស្រ័យលើពូជ។ មែកធាងកាហ្វេជាមធ្យមផលិតបាន 10 ផោនកាហ្វេក្នុងមួយឆ្នាំ ៗ ឬសណ្តែកបៃតង 2 ផោន។
គ្រប់កាហ្វេដែលដាំដុះតាមលក្ខណៈពាណិជ្ជកម្មគឺមកពីតំបន់មួយដែលហៅថា កាហ្វេរ ។ ដើមឈើដុះលូតលាស់ល្អបំផុតនៅក្នុងដីដែលសម្បូរដោយសីតុណ្ហភាពស្រាលទឹកភ្លៀងញឹកញាប់និងពន្លឺព្រះអាទិត្យ។
ការធ្វើចំណាត់ថ្នាក់រុក្ខសាស្ត្រ
កាហ្វេចង្អុលទៅប្រភពដើមនៃរុក្ខជាតិដែលគេស្គាល់ថា Coffea ។ នៅក្នុង genus មានជាង 500 ប្រភេទនិង 6000 ប្រភេទនៃដើមឈើត្រូពិចនិង shrubs ។ អ្នកជំនាញប៉ាន់ប្រមាណថាមានរុក្ខជាតិកាហ្វេពី 25 ទៅ 100 ប្រភេទ។
បាតុភូតនេះត្រូវបានពិពណ៌នាជាលើកដំបូងនៅក្នុងសតវត្សទី 18 ដោយអ្នកសិក្សាស្រាវជ្រាវជនជាតិស៊ុយអែត Carolus Linneaus ដែលបានពិពណ៌នាផងដែរអំពីកាហ្វេ Coffea Arabica នៅក្នុងពូជរបស់គាត់ក្នុងឆ្នាំ 1753 ។ អ្នកនិទាឃរដូវមិនយល់ស្របគ្នាតាំងពីការកំណត់ប្រភេទពិតប្រាកដដោយសារតែកាហ្វេអាចមានជួរយ៉ាងទូលំទូលាយ។ វាអាចជាដើមឈើតូចៗដែលមានដើមឈើមានកំពស់ពី 1 ទៅ 16 អ៊ីញនិងមានពណ៌ពីពណ៌ស្វាយឬពណ៌លឿងរហូតដល់ពណ៌បៃតងខ្មៅដែលលេចធ្លោបំផុត។
នៅក្នុងឧស្សាហកម្មកាហ្វេពាណិជ្ជកម្មមានប្រភេទកាហ្វេសំខាន់ពីរប្រភេទគឺ Arabica និង Robusta ។
កាហ្វេកាហ្វេ - គ។ អារ៉ាប៊ី
ពូជ: Bourbon, Typica, Caturra, Mundo Novo, Tico, San Ramon, Jamaican Blue Mountain
Coffea Arabica ត្រូវបានគេចុះពីដើមឈើកាហ្វេដើមដែលបានរកឃើញនៅក្នុងប្រទេសអេត្យូពី។ ដើមឈើទាំងនេះផលិតកាហ្វេល្អ ៗ ស្រាលនិងក្រអូបនិងតំណាងឱ្យប្រមាណ 70% នៃផលិតកាហ្វេរបស់ពិភពលោក។ សណ្តែកមានរាងឆ្អឹងនិងវែងជាងថ្នាំ Robusta និងបន្ថយជាតិកាហ្វេអ៊ីន។
នៅលើទីផ្សារពិភពលោកកាហ្វេ Arabica នាំមកនូវតម្លៃខ្ពស់បំផុត។ អារ៉ាប៊ីសាអូដែលល្អជាងគេគឺកាហ្វេធំលូតលាស់ - ជាទូទៅមានកម្ពស់ចាប់ពី 2.000 ទៅ 6.000 ហ្វីត (610 ទៅ 1830 ម៉ែត្រ) ពីលើនីវ៉ូទឹកសមុទ្រ - ទោះជាយ៉ាងណាកម្ពស់ដ៏ល្អប្រសើរប្រែប្រួលពីជិតទៅនឹងអេក្វាទ័រ។
កត្តាសំខាន់បំផុតនោះគឺថាសីតុណ្ហភាពត្រូវតែរក្សាកម្រិតស្រាលដោយមានកម្រិតពី 59 ដល់ 75 អង្សាហ្វារិនហៃដែលមានភ្លៀងធ្លាក់ប្រមាណ 60 អ៊ីញក្នុងមួយឆ្នាំ។ ដើមឈើមានភាពកក់ក្ដៅប៉ុន្ដែព្រឹលនឹងធ្លាក់យ៉ាងខ្លាំង។
ដើមឈើអារ៉ាប៊ីគឺមានតំលៃខ្ពស់ក្នុងការដាំដុះពីព្រោះដីល្អមាននិន្នាការមានភាពចោតចង្កូតនិងពិបាករក។ ដូចគ្នានេះផងដែរដោយសារដើមឈើមានជំងឺច្រើនជាងរ៉ូស្តាស់ពួកគេត្រូវការការថែទាំនិងការយកចិត្តទុកដាក់បន្ថែម។
កាហ្វេកំប៉ុង - កំប៉ុង C. canephora ។ Robusta
ពូជ: Robusta
ភាគច្រើននៃ Robusta នៅលើពិភពលោកត្រូវបានដាំដុះនៅអាហ្រ្វិកកណ្តាលនិងអាហ្រ្វិកខាងលិចផ្នែកខ្លះនៃអាស៊ីអាគ្នេយ៍រួមទាំងប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ីនិងវៀតណាមនិងនៅក្នុងប្រទេសប្រេស៊ីល។ ផលិតកម្ម Robusta កំពុងកើនឡើងប៉ុន្តែវាមានប្រហែល 30% នៃទីផ្សារពិភពលោក។
Robusta ត្រូវបានប្រើជាចម្បងក្នុងការបញ្ចូលគ្នានិងសម្រាប់កាហ្វេភ្លាមៗ។ សណ្តែក Robusta វាមានរាងតូចនិងតូចជាងសណ្តែកអារ៉ាប៊ី។
មែកធាង Robusta គឺមានភាពកក់ក្តៅនិងមានភាពធន់ទ្រាំទៅនឹងជំងឺនិងប៉ារ៉ាស៊ីតដែលធ្វើអោយវាមានភាពងាយស្រួលនិងថោកជាងដើម្បីដាំដុះ។ វាក៏មានគុណសម្បត្តិនៃការទប់ទល់នឹងអាកាសធាតុដែលមានសីតុណ្ហភាពត្រជាក់ជាងសីតុណ្ហភាពថេររវាងសីតុណ្ហភាពពី 75 ទៅ 85 ដឺក្រេដែលអាចឱ្យវាលូតលាស់នៅរយៈកម្ពស់ទាបជាងភាសាអារ៉ាប់។
វាត្រូវការទឹកភ្លៀង 60 អ៊ិន្ឈ៍ក្នុងមួយឆ្នាំហើយមិនអាចទប់ទល់សាយសត្វបានទេ។ បើប្រៀបធៀបទៅនឹង Arabica, សណ្តែក Robusta ផលិតកាហ្វេដែលមានរសជាតិខុសប្លែកពីគ្នានិងប្រហែលជា 50-60% បន្ថែមជាតិកាហ្វេអ៊ីន។
កាយវិភាគសាស្ត្រនៃកាហ្វេ Cherry
សណ្តែកដែលអ្នកញ៉ាំគឺពិតជាគ្រាប់ពូជដែលបានកែច្នៃនិងកែច្នៃពីផ្លែឈើមួយដែលត្រូវបានគេហៅថាកាហ្វេ cherry ។
ស្បែកខាងក្រៅរបស់កាហ្វេត្រូវបានគេហៅថា exocarp ។ នៅពីក្រោមវាគឺ Mesocarp , ស្រទាប់ស្តើងនៃបន្ទះ, បន្តដោយស្រទាប់រអិលដែលគេហៅថា parenchyma ។ សណ្តែកខ្លួនឯងត្រូវបានគ្របដណ្តប់នៅក្នុងស្រោមក្រដាសដែលមានឈ្មោះថា endocarp ដែលត្រូវបានគេសំដៅជាទូទៅថាជា parchment ។
នៅខាងក្នុងនៃ parchment, ចំហៀងដោយផ្នែកខាង, កុហកពីរសណ្តែក, គ្របដណ្តប់គ្នាដោយឡែកពីគ្នាដោយភ្នាសស្តើងមួយផ្សេងទៀត។ ឈ្មោះជីវសាស្រ្តសម្រាប់ស្បែកគ្រាប់ពូជនេះគឺជាប្រភេទ ស្ពែមម័ រប៉ុន្តែវាត្រូវបានសំដៅជាទូទៅនៅក្នុងពាណិជ្ជកម្មកាហ្វេដូចជា ស្បែកប្រាក់ ។

នៅប្រហែល 5% នៃកាហ្វេរបស់ពិភពលោកមានតែសណ្តែកមួយនៅខាងក្នុងតែរី។ នេះ ត្រូវបានគេហៅថា peaberry (ឬ caracol ឬ "snail" នៅក្នុងភាសាអេស្ប៉ាញ) ហើយវាគឺជា ការផ្លាស់ប្តូរធម្មជាតិ។ មនុស្សមួយចំនួនជឿថាហ្វ្រប៊េរីរីពិតជាមានរសជាតិផ្អែមនិងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ជាងសណ្តែកធម្មតាដូច្នេះជួនកាលវាត្រូវបានតម្រៀបដោយដៃសម្រាប់ការលក់ពិសេស។
No comments:
Post a Comment